Hjem Artikler Nyhetskategorier February 24 2018 11:44:23
Navigasjon
Hjem
Artikler
Nyhetskategorier
Kontakt oss
Søk
Artikler
Siste artikler
En «vakker syrisk da...
21. mars begynner de...
Dere er ikke glemt, ...
Taliban har henrette...
Taliban skar øyra av...
21. mars begynner det 1392. solåret

articles: Sola.jpg

Talibans meninger blir satt i grus og ”mulaer” går i protest.

I det kristne året faller 21. mars sammen med den første dagen i Hedjri- Shamsi – det islamske solåret. Den 21. mars i år begynner det 1392.solåret i vår tidsregning. På denne dagen utvandret profet Mohammad fra byen Mekka i Sudia- Arabia til en annen by, Madina. Derfor kaller vi året Hedjri, som betyr” å emigrere”. Det skjedde 13 år etter at han hadde sin profetiske åpenbaring. Dagen er blitt utgangpunktet for islamsk tidsregning.

Solår betyr jordens bevegelse rundt sola. Det tar tolv måneders tid. Solåret begynner ved Ferverdin, den 21. mars i kristne året, og det varer i 365 dager, 6 timer, 48 minutter og 45 sekunder.

Solåret gjelder i Afghanistan og Iran. Tadsjikistan feirer også den 21. mars som nyttårsdag, men tadsjikerne følger det kristne kalenderåret. De lager ”samano” som en tradisjonell nyttårsmat og har egen tradisjonell underholdning den dagen.

Da Taliban styrte Afghanistan var det ikke lov å feire nyttårsdagen.  Taliban prøvde å skifte solåret med måneår, som gjelder i arabiske land. Et måneår tar 354 dager eller til månen kommer tilsyn som ny måne på himmelen.

Taliban vant ikke fram med sine meiningsløse bestreber – de greide ikke å innføre måneår. Det var vanskelig å skifte folkets mening med tvang.

Tiltross for at det har gått 12 år siden Talibans barbariske regime styrte landet, kommer det en del signaler fra Afghanistan som tyder på at Talibanske tilhengere prøver i år å hindre folket i å feire solåret 1392.

 En del ”mulaer" (prester) som er tilhengere av Taliban, har de siste dagene erklært feiringen  som ulovlig og etter islamske regler ikke tillat. De har gått i protest ved å henge opp plakater med deres meninger, blant annet på moske- og skolevegger.

Men folket bryr seg ikke om slike ”meningsløse” fortolkninger og feirer sine kulturelle og tradisjonske verdier, spesielt nyttår også  i år. 

Annonse