Persisk ble et valgfag på tyske skoler
Publisert av Administrator den May 05 2016 21:03:38
Av: Rahimollah Jurmy                      Publisert: 05.05.2016

Det persiske språket har nå blitt til et valgfag på videregående skoler i Tyskland, melder Tabasum, et kulturelt nyhetsbyrå.

Utvidet nyhet
Av: Rahimollah Jurmy                      Publisert: 05.05.2016

 Det persiske språket har nå blitt til et valgfag på videregående skoler i Tyskland, melder Tabasum, et kulturelt nyhetsbyrå. 

- Federalsenatet godkjente i et vedtak at persisk skal ved siden av fransk og engelsk bli undervist i alle landets 16 delstater. Heretter vil skolene ha muligheten, men de er ikke pliktet til å undervise i språket, skriver Tabasum. 

Utdanningsminister til delstaten Mecklenburg- Varpbommen skal gjennomføre en plan under navnet «Fødestedsplan». Det betyr at man fra syvende klasse vil kunne velge persisk i tillegg til de allerede eksisterende fagene: fransk, engelsk, fag om hygiene og «Plattdeutsch» (en spesiell aksent fra nord av Tyskland).

- I praksis betyr dette at alle elever som har persisk som morsmål vil kunne benytte kunnskapen de har på et helt annet nivå. I stedet for å måtte sette seg inn i et nytt språk kan de lære morsmålet sitt enda bedre, sier en kulturell kilde fra Den Islamske Republikken, fra ambassaden i Berlin.

- Det ser ut til at med de 300 000 iranere som er bosatt i Tyskland og mer enn halv million personer som snakker persisk i Tyskland, har det kommet en ny atmosfære for å lære persisk i det europeiske landet nå, legger han til. 

Det persiske språket er stadig under vekst og behovet for å lære unge sitt eget morsmål er voksende parallelt med den store flyktningskatastrofen som pågår.

Faktum at Tyskland tar ansvar og åpner opp for en slik mulighet blant studenter viser stor respekt for vår kultur og de persisktalende. Det kan se ut som at vedtaket ikke har vært en tilfeldig sak, men et resultat av det de persisktalende har vist ovenfor språket. Andre land som har mange persisktalende bør også åpne for en slik mulighet. 

Arbeidet om å spre det persiske språket pågår også i Norge. Personlig har jeg skrevet mange titalls kulturelle saker som ligger ute på kulturnett.no. De er oversatt til to språk slik at flest mulig når frem til informasjonen.

TV-kanalen TV2 nyhetene i Norge har også nylig startet å presentere nyheter på persisk og pashto for å bidra til integreringen.
Mye blir gjort men mer arbeid må til! Hittil kan vi si oss stolte av arbeidet som blir gjort.